Bad Gastein aneb rakouské Alpy v létě

BAD GASTEIN ANBE RAKOUSKÉ ALPY V LÉTĚ

Není nutné jezdit na letní dovolenou vždy jen k dalekému moři, když stačí překročit hranice k sousedům do rakouských Alp.

Naše sestava byla 4 dospělí, 2 teenageři, 2 děti a jedno auto. A jak se připravit na takovouto cestu? No přece, jak je v Čechách zvykem J nasmažit řízky, zabalit nějaké oblečení vhodné na túry a může se vyjet. Našim cílem bylo lázeňské městečko Bad Gastein.

Za 6 hodiny jsme byli na místě a po krátkém odpočinku jsme vyrazili prozkoumat město. Bad Gastein leží v údolí obklopeném Alpami a uprostřed města je krásný vodopád. Protože jsme neměli v úmyslu zahálet, ale každý den si užít, v informačním centru jsme si zakoupili Salzburské karty. Zakoupením těchto karet získáte spoustu volných nebo zvýhodněných vstupů na různé atrakce od jízdenky na lanovku, přes vstup do různých lázní až po Zoo nebo bobovou dráhu.

Náš první den jsme vyjeli lanovou na horu Schlossalm, kde jsou krásné vycházky po vrcholu k jezeru nebo ke kříži s vyhlídkou. Pro děti jsou zde různé atrakce v podobě skluzavek a prolézaček a pro dospělé restaurace, kde se dobře vaří. Pokochali jsme se zde krásnými panoramaty, a protože bylo krásně a nějaké síly nám ještě zbyly, vyrazili jsme zpět pěšky na mezizastávku lanovky. Cesta nebyla přímá a trvala déle, než jsme předpokládali. Jen tak tak jsme stihli poslední lanovku dolů. Ufff náročný den to byl.

Další den jsme nechtěli dělat nic fyzicky náročného, takže směr Sommerrodeln am Karkogel byl fantastický nápad. Hlavně děti to ocenily. Je zde totiž úžasná bobová dráha. Je dlouhá 2 kilometry a vede pastvinami mezi „Milkami“ tedy krávami. Jedna jízda nikomu nestačila…

 A protože nás stále boleli nožičky z předchozího dne, odměnili jsme se nakonec návštěvou termálních lázní v městečku Bad Hofgastein. Děti se vyřádily na toboganech a rodiče si užili bublinkovou masáž v termální vodě.

Aspoň jednou ročně navštívíme s dětmi nějakou zoologickou zahradu. Tentokrát jsme vsadili na zoo v Salzburgu. Je to menší zoo ve stínu vysoké skály s téměř 140 druhy zvířat, která jsou rozdělena podle kontinentů. Největším lákadlem je možnost pohladit si lamy, poníky a jinou chlupatou havěť. Kolem poledne jsme se přemístili do centra Salzburku, abychom splnili přání našemu kováři, který si přál vidět zbrojnici v pevnosti Erlebnisburg Hohenwerfen. Vyjeli jsme nahoru, a na nejbližších informacích jsme zjišťovali, kudy vede cesta. Velké zklamání bylo, když nám oznámili, že je věž se zbrojnicí zavřená. Smůla - snad někdy příště.

Musím každému doporučit vyjížďku autem alpskou cestou - Hochalpenstrasse.  Je to opravdu krása! Serpentýnami vystoupáte až k ledovci Pasterze a nejvyšší hoře Rakouska Grossglockner (3 798 m n.m.. Cestou vidíte horské vodopády, sviště, krávy, ovce, zažijete letní sněhovou koulovačku, nádherné výhledy, co víc si přát? A protože děcka potřebují pohyb, den jsme zakončili u jezera Zell am See. Vykoupali jsme se, vyřádili se na vodní atrakci jménem banán, a pak hned domů.

Co jsem si stačila v Rakousku všimnout, všude myslí na děti. O tom jsem se přesvědčila při každém výletu. Skvělou zábavu měli připravenou na hoře Sant Johann. Byla zde krásná interaktivní stanoviště s prolézačkami, sochami, vodními mlýnky, kde plnily děcka různé úkoly. Za odměnu pak dostaly hrací karty a sladkosti. Bylo to pěkně strávené odpoledne.

Domů jsme odjížděli s deštěm, takže v pravý čas. Určitě se tam někdy vrátíme, protože ani za týden jsme všechno nestihli.