Jižní Anglie a Londýn

V termínu 23.4. – 29.4. 2019 se uskutečnil zájezd do Anglie pro školy gymnázium Bystřice nad Pernštejnem a pro gymnázium Vincence Makovského Nové Město na Moravě.

Naším dopravním prostředkem byl autobus, který nás měl dovézt až do Anglie, a společně s tím nás pak také provázet samotnými Anglickými ulicemi. Na cestu se nevydali jen studenti, ale bez pochyby i jejich pedagogický dozor a průvodkyně, která nás měla se všemi plánovanými výlety seznámit a být odpovědí na naše otázky.

Naše cesta autobusem měla následující směr, po přejetí českých hranic jsme projeli Německo, Belgii, a pak následně Francii. Ve Francii jsme se pak z města Calais za pomocí trajektu přeplavili přes kanál La Manche.

Hned po příjezdu trajektem a opětovného nastoupení do našeho autobusu jsme spatřili první krásu Anglie a tou byly Bílé útesy Doverské, neboli White Cliffs of Dover.  Tyto útesy od města Calais děli jen 34 km. Bíle jsou proto, že jejich složení tvoří převážně křída a rozléhají se v okolí Doveru mezi městy Folkestone a Deal.

Naše cesta v Anglii dále zamířila do městečka Torquay, kde naší první zastávkou byla Babbacombe Beach. Na tuto pláž jsme se svezli lanovkou Babbacombe Cliff Railway. Nedaleko této pláže se nachází Babbacombe Model Village (městečko miniatur). Jak už z názvu vyplývá, toto místo je plné zmenšenin známých památek, budov a nejrůznějších filmových postav, situací a lidí. Je zde i možnost návštěvy 4D kina, která určitě stojí za to, když už se zde zastavíte.

Po těchto skvělých zážitcích však den zdaleka nekončil, další zastávkou byly jeskyně Kents Cavern. Tyto jeskyně jsou otevřeny pro prohlídky veřejnosti. A jednoznačně stojí za to, toto překrásné místo navštívit. Jeskyněmi vás provede anglický průvodce a povyprávím vám všelijaké zajímavosti právě o těchto místech.  I přes to, že návštěva jeskyní některým z vás nemusí znít, jako ideální den, věřte, že budete příjemně překvapeni.

Po opuštění těchto jeskyň, jsme již nasedly zpět do autobusu, který nás odvezl k hostitelským rodinám, u kterých jsme měli být ubytováni a to konkrétně ve městě Teignmouth.

Za sebe mohu ubytování v hostitelských rodinách jen doporučit. Nejen, že pokud budete mít štěstí, tak nahlédnete do klasické anglické domácnosti, ale také je to perfektní způsob, jak si procvičit anglický jazyk.

Na cestu druhý den jsme se vydali hned brzo ráno, a to už v 7 hodin. Jeden z důvodů, proč jsme na cestu vyrazili už takhle brzo, byl také ten, že při dopravě po Anglii se mnohokrát dostanete do dopravní zácpy, tudíž cesta bývá často mnohem delší, než byste předpokládali.

Naším dopoledním programem druhého dne byla návštěva zámečku St. Michael’s Mount, který se nazývá klenotem právě tohoto města. Tento zámek byl postaven na ostrově, takže od vesničky Marazion je oddělen mořem. Na tento zámek se samozřejmě bez problému dostanete loďkami, ale pokud přijdete ve správný čas, pak se k St. Michael’s Mount dostanete i sami a to suchou nohou.

Ptáte se jak? Při odlivu voda totiž odhalí kamenný chodník, který vás dovede právě až k zámečku. Samozřejmě je ale nutné dbát na to, že chodník někdy není úplně suchý a může klouzat, stejně tak jako v okolí zámku je spousta schodů. A tak je třeba zvolit správnou obuv. Samotná prohlídka je také velice zajímavá, ať už mluvíme o interiéru, nebo okolí zámku.

Po dopoledni stráveném ve vesničce Marazion naše cesta pokračovala. Další zastávkou byl přírodní starořecké divadlo Minack Theatre. Toto divadlo je otevřené venkovní divadlo postavené ve skále s překrásným výhledem na záliv Porthcurno. Z toho divadla je možné dojít na Minack beach. Je to menší ale za to kouzelná pláž s nádherným výhledem. Pokud máte v plánu navštívit Minack Theatre, pak tato pláž je něco, co si rozhodně nemůžete nechat ujít.

Touto pláží ovšem přírodní krásy dnešního dne nekončily. Dál jsme se autobusem dopravili na Land’s End. Na tomto místě nenaleznete žádnou konkrétní památku, ale můžete si udělat nezapomenutelnou procházku po mořských útesech s malebnou vyhlídkou na ostrovy Isles of Scilly.

Touto kouzelnou procházkou byl i náš druhý den u konce. Autobus nás opět zavezl na místo setkání s rodinami a my jsme se mohli těšit na další den.

Celí natěšení jsme i třetí den seděli v autobuse a napnutí čekali, kam naše cesta povede dnes. 

Téměř celý tento den jsme strávili v ekologickém komplexu Eden Project. Na tomto místě se nachází dva obrovské a architektonicky zcela ojedinělé skleníky (skleník deštného pralesa, a středomořský skleník), ve kterých se nachází tisíce rostlin. Nejen, že zde spatříte spoustu druhů rostlin, ale potkáte i malá zvířátka, jako jsou malé opičky, nebo drobné ptactvo. Budete se procházet v přítomnosti vodopádů a malých říček.

Máte-li v plánu si tyto dva skleníky a jejich okolí opravdu pořádně projít, pak je asi opravdu nejlepší si na Eden Project vyhradit celý den.  Věřím, že to bude stát za to a užijete si krásný den.

Noc, kterou jsem strávili u hostitelských rodin byla tentokrát poslední. Následující den nás už totiž čekala cesta do Londýna. Tato cesta ovšem nebyla bez zastávky.

Zastavovali jsme v městečku Cheddar. Toto město, jak už z názvu lze usoudit, je místo, kde se nachází továrna na sýr čedar, konkrétně Cheddar Gorge Cheese Company.  Pokud se sem podíváte, budete mít i možnost tuto továrnu navštívit a podívat se, jak se tento sýr vyrábí, a pak je tu samozřejmě i možnost zakoupení. To ale není to jediné, co v tomto městě stojí za zmínku. Příroda je tu taky nádherná. Město se totiž nachází v údolí mezi skalami, takže v okolí naleznete spoustu malých vodopádů a můžete se kochat výhledy právě na tyto pohádkové skály.

Náš cíl byl pak už tedy jasný – Londýn.

Pro cestování Londýnem jsme zvolili pěší chůzi a cestování metrem. První místo, které jsme navštívili, bylo Westminster Abbey. Oficiálním názvem této památky je chrám svatého Petra. Naše cesta pokračovala okolo Houses of Parlament společně s Big Benem. Big Ben (světoznámá hodinová věž) jsme bohužel zastihli v nesprávnou chvíli a to právě, když byl pod lešením.

V Londýně jsme si také ovšem nenechali ujít Buckinghamský palác. Je to oficiální sídlo britských panovníků. Slovo palác je pro tento architektonický skvost používán díky členům královské rodiny, kteří mu tak sami začali říkat.

Autobus nás dále zavezl k dalšímu zajímavému místu a to byl Greenwich, neboli nultý poledník. Nedaleko Greenwich se můžete také podívat na Royal Observatory.  Z těchto míst budete mít překrásný výhled téměř na celý Londýn a budete moct spatřit krásná panoramata s vysokými budovami.

Co bylo ale jednoznačně největším zážitkem, byla prohlídka hradu Tower of London. Nejen, že jsem si prošli interiér toho hradu, který už sám o sobě je velice zajímavý, ale na vlastní oči jsme v prosklených vitrínách viděli korunovační klenoty. Je to věc, která jednoznačně stojí za to, a pokud poprvé jedete do Londýna, prohlídku tohoto hradu bych si určitě ujít nenechala. Je to sice jeden z těch dražších zážitků, ale cena naprosto odpovídá tomu, co vám tato památka nabízí.

Při odchodu z Tower of London, jsme si ještě neodpustili procházku přes Tower Bridge přes řeku Temži.

Tak, a tímto byl nás výlet do Anglie u konce.

Čekala nás už jen cesta autobusem domů.

Z tohoto týdenního výletu jsem odjela plná nepopsatelně překrásných zážitků a s radostí bych tuto zemi navštívila znovu. Nevěřím, že tohle by bylo naposledy.