Vídeň vlakem

Vídeň vlakem

Jarní prázdniny jsme se rozhodli strávit u našich sousedů v Rakousku a to přímo v hlavním městě Vídni. Pro změnu jsme nechali auta doma a vyrazili jsme vlakem. Někteří z nás po mnoha letech.

Vyjeli jsme v půl desáté ráno osobním vlakem z Bystřice nad Pernštejnem, abychom v Brně stihli rychlík Regio Jet v 11:49. Vše šlo hladce, všichni se těšili na jízdu žlutým „tryskáčem“. Pět dospělých a čtyři děti (6-15 let). Jízda byla příjemná pro všechny: mládež měla k dispozici wifi a dospělí prostorné kupé a obsluhu milými stevardy.

Do Vídně na hlavní nádraží jsme dorazili v půl druhé odpoledne. Naše první kroky zamířili do infocentra na nádraží, kde jsme si chtěli koupit kartu na MHD – Vienna City Card, která poskytuje slevy na vstupy navštěvovaných míst. K našemu překvapení, u přepážky seděla slečna, která nám česky vysvětlila, že je pro nás výhodnější koupit si běžné MHD lístky. Vienna City Card se vyplatí pouze, pokud navštívíte víc jak tři místa se slevou. A to nebyl náš případ.

Chtěli jsme ještě před ubytováním navštívit Dům moře - Haus des Meeres, a tak jsme nechali zavazadla v nádražní úschovně. 2 velká zavazadla a jedno malé v jednom boxu za 3 Eura na 24 hodin. „To jde“. Před nádražím je stanoviště tramvají. Takže jsme se svezli k vysoké budově Domu moře, která byla protileteckým krytem za 2. světové války. Stěny jsou zde 2,5 metru tlusté. V 11 patrech naleznete prosklený tunel se žraloky, spoustu různých ryb v akváriích, terarijní zvířata a kousek džungle s opičkami. Až vás budou bolet nohy z množství schodů, odpočiňte si v kavárně, která je v posledním nejvyšším patře. Je zde úžasný výhled na celou Vídeň.

Ubytování jsme měli blízko tramvajové zastávky i metra a obchod s potravinami byl na rohu ulice, takže jsme měli každé ráno přísun čerstvého pečiva a do centra města jsme se dostali za chvíli.

Hlavním cílem byla Zoo v Schönbrunnu, na kterou jsme si vyhradili celý den. Březnový den byl teplý a slunečný a bylo velmi příjemné procházet se mezi všemi pavilony a pozorovat zvířata. Nejvíce jsme se těšili na krmení Pandy velké. Byl zážitek na vlastní oči vidět, jak se krmí bambusem. Když na nás přišel po poledni hlad a mapa zoo ukazovala stánky s občerstvením na každém rohu, byli jsme nemile překvapeni, když jsme zjistili, že vlastně ještě nezačala sezóna a jsou otevřené pouze dva stánky. Ale vystáli jsme frontu na langoš a párek v rohlíku a spokojenost se brzy dostavila.

Druhý den byl plán navštívit Vojenské muzeum - Heeresgeschichtliches Museum, kde se kochala především mužská část naší skupiny. Důkladná prohlídka dvou rozlehlých podlaží s historií rakouského válečnictví od středověku až po 2. světovou válku by zabrala celý den, ale museli jsme myslet na děti, které se měly slíbený odpolední program v zábavním parku Prater. Ještě jsme si udělali na památku skupinové foto v dobových přilbách a vyrazili jsme směr Prater.

Chtěli jsme vyzkoušet tu největší horskou dráhu, která v parku bude. I když je Prater celoročním zábavním parkem, opravdová sezóna začíná až v druhé půlce března. Spousta atrakcí byla zavřená. Náladu jsme si nenechali zkazit! Všech 9 nás sedalo do autíček autodráhy a plac byl jen náš. Rozhled z řetízkáče, který se točil na 117 metrů vysoké věži, byl úžasný. Dva odvážlivci vyzkoušeli šílenou atrakci Black Mamba a dům hrůzy Hotel Psycho. Zastříleli jsme si sniperkou, chlapi závodili na motokárách, pištěli jsme na bláznivé atrakci Sombrero. Pozdní oběd v místní restauraci – typický vídeňský řízek z telecího masa. Vynikající!

Užili jsme si skvělé čtyři dny! Návštěvu Vídně můžu jen doporučit!