Irsko - Belfast

IRSKO – BELFAST

Na Gymnáziu se mi naskytla příležitost, podívat se do Irska a to konkrétně do města Belfast. Jednalo se o výlet na pět dní s pestrým programem.

Těšila jsem se na poznávání nové země. A velkým plus bylo ubytování v domě s anglicky mluvícími majiteli, tudíž jsme si procvičili i konverzaci v angličtině.

Naše ubytování bylo asi 30 minut cesty od The Victoria Center, což je velké nákupní centrum. Co je na něm kromě velkého množství obchodů zajímavého, je to, že se přímo uprostřed centra nachází výtah, kterým lze vyjet až na střechu, která je prosklená a nabízí odsud kouzelný výhled téměř na celý Belfast. I obyčejný obchodní dům může být turistickou atrakcí.

Na vzdálená místa jsme využívali pronajatý autobus. Prvním významným místem, které jsme zde navštívili, byla bývalá věznice Crumlin Road Gaol. Tato věznice sloužila 150 let a z důvodu nevyhovujícího zabezpečení byla roku 1996 uzavřena a po důkladné rekonstrukci v roce 2012 zpřístupněna pro turisty. K vidění jsou všechny části věznice, včetně jednotlivých cel a soudní síně. Během prohlídky na nás působil stísněný pocit z pomyšlení, jaké osudy se zde odehrávaly.

Další zastávkou bylo muzeum Titanic. Toto šestipatrové muzeum, které patří mezi monument Belfastu, je plné zajímavostí a informací, nejen o samotné plavbě, ale i o stavbě lodi Titanic. Můžete zde nalézt luxusní jídelnu, kotelnu, kopie kajut od první až po třetí třídu. A samotnou zkázu Titanicu vám přibližuje spousta interaktivních panelů a počítačových animací.

Co mě ale na Irsku zaujalo nejvíc, byla jednoznačně příroda.

Autobusem jsme se vydali k čedičovému útvaru zvanému Giant’s Causeway (Obrův chodník). K tomuto místo se váže legenda o irském obrovi, který postavil chodník, aby se dostal na ostrov Staffa a našel si tam nevěstu. Tohle místo má opravdové kouzlo. Sledovat, jak tady voda naráží do skal a jak se zelená tráva, je zkrátka magické. Nesmíte ale zanedbat oblečení, jelikož se toto místo nachází u moře, je zde ještě větší chladno a fouká studený vítr.

O tomto místě se také vypráví, že voda zde prší i zespodu. A je to pravda. Když stojíte při pobřeží a prší, voda na vás jde ze všech stran. Ale to nemění nic na tom, že pokud se Irsko chystáte navštívit, rozhodně bych tuto přírodní krásu nevynechala.

Irsko je úžasná země, je jen nutné nepodcenit počasí. Ale když se pořádně oblečete, můžete si krásy Severního Irska užívat plnými doušky.